На Закарпатті
відкрили сирний туристичний маршрут. Він знайомить гостей краю із культурою
виробництва традиційної молочної продукції, а також із виробництвом сиру з
овечого, коров’ячого та буйволячого молока.
Про це повідомляє Укрінформ. За словами одного із розробників нового маршруту -
туризмознавець та експерт, проректор Ужгородського національного університету
Федір Шандор.
«Сирний маршрут має протяжність 100 км. Він пролягає
Хустським, Рахівським, Міжгірським та Тячівським районами і включає
відвідування полонин, пасовищ, сироварень, ресторанів, а також фестивалів, що
пропонують послуги дегустації традиційного закарпатського сиру», - розповів Ф.Шандор.
За його словами,
сирні тури популярні в Нідерландах, Франції та США. У цих країнах є свої «сирні столиці», які проводять фестивалі, ярмарки і
дегустації сиру, де можна оцінити на смак все різноманіття видів цього
продукту. Унікальність закарпатського туру полягає в тому, що в кожного охочого
є змога долучитися до процесу виробництва сиру.
«Екскурсантам
запропонують долучитися до процесу виробництва сиру, у сироварні села Нижнє
Селище Хустського району. Крім того, відвідуючи ферму буйволів у Тячівському
районі, туристи зможуть продегустувати різні види сиру, а також скуштувати
сільські вареники з сиром із буйволячого молока - страву, якою славляться
місцеві кулінари», - додав
туризмознавець.
Володимир Ушенко, Ужгород
|